Saatos gambar porno Taylor Swift anu dibangkitkeun AI janten viral dina X, urang heran: Naon hartosna ieu pikeun masa depan AI?

Dina kajadian anu ngaganggu panganyarna, gambar eksplisit penyanyi terkenal Taylor Swift anu diciptakeun ku AI parantos ngabahekeun X (baheulana Twitter), ngagambarkeun sisi poék kamampuan AI. Gambar ieu, dipercaya dijieun maké Microsoft Designer, narik perhatian lega tur nyorot tantangan tumuwuh tina pornografi palsu AI-generate.

(lebih…)

Teu lila ti harita, rohangan média kaamanan IT ieu sakali deui pinuh ku laporan riang yén Microsoft tungtungna dikubur Internet Explorer (IE). Hayu urang recap carita panjang kumaha browser pang populerna di dunya ieu laun dipotong tina sistem rojongan hirup na, sarta nalungtik lamun éta tungtungna waktu pikeun girang (spoiler: éta henteu).

Internet Explorer: hirup jeung maot kronis

Kami ngingetkeun jalma anu henteu nyaksian (atanapi hilap) taun 2000-an yén, harita, Internet Explorer maréntah wéb, kalayan langkung ti 90% pangsa pasar browser. Hésé percanten ayeuna, tapi Explorer langkung dominan tibatan juara ayeuna, Google Chrome, ayeuna.

Nanging, ti saprak Chrome diluncurkeun taun 2008, popularitas Explorer terus-terusan turun. Urang tiasa nganggap 2012 salaku ahir jaman Explorer, nalika Chrome tungtungna nyandak alih. Kitu cenah, pangakuan resmi munggaran Microsoft ngeunaan kanyataan ieu ngan ukur sumping dina 2015.

Éta teras, sakaligus sareng sékrési Windows 10, perusahaan ngumumkeun yén éta nutup pangwangunan dina Internet Explorer sareng ngenalkeun Edge salaku browser standar pikeun Windows, nyirian fase mimiti mareuman IE. Versi asli Edge didamel ku mesin EdgeHTML milik Microsoft, modifikasi tina MSHTML (ogé katelah Trident), anu didasarkeun ku Internet Explorer.

Tangtosna, Edge gaduh modeu kasaluyuan IE. Sanajan kitu, Explorer, dina versi sabelas jeung final na, masih terpadu kana sistem operasi. Kituna dimimitian jaman browser dual, nalika Tepi jeung Explorer tos dipasang dina Windows, nu (spoiler sejen) terus nepi ka poé ieu.

Tilu taun ti harita, dina bulan Désémber 2018, sumping fase kadua: Microsoft ngantunkeun usaha salajengna pikeun ngembangkeun mesin sorangan sareng ngaluncurkeun vérsi Edge anu énggal, waktos ieu dumasar kana Chromium. Browser ieu ogé gaduh mode kasaluyuan IE. Sareng Explorer masih tinggaleun dina sistem.

Dina 2021, Microsoft ngarilis énggal Windows 11. Ayeuna teu mungkin deui pikeun boot sareng nganggo Explorer salaku browser mandiri — sahenteuna sacara téoritis. Sanajan kitu, Edge masih nahan mode kasaluyuan IE na. Sareng Explorer sorangan masih aya dina sistem, janten, saatos ngulik éta, masih tiasa dijalankeun.

Sababaraha taun saatos éta, nembé Pébruari 2023, aya warta yén Microsoft tungtungna maéhan Explorer dina pembaruan pangénggalna. Kudéta, ngeureunkeun kasangsaraan anu kejam ieu. Tapi, dina pamariksaan anu langkung caket, tétéla yén anjing kolot éta masih ngambekan!…

Nonaktipkeun henteu hartosna ngahapus

Hal kahiji anu sadar ngeunaan apdet Windows nyaeta aranjeunna henteu ngahapus Explorer tina sistem operasi; anjeunna mareuman eta. Dina prakna, ieu ngandung harti yén Explorer henteu tiasa deui diluncurkeun salaku browser mandiri (waktos ieu pasti). Nanging, Edge, sacara resmi hiji-hijina browser dina Windows, masih gaduh mode anu cocog sareng IE. Ieu ngandung harti yén Explorer masih hirup – lamun teu cukup najong di: eta aya ngan pikeun mastikeun operasi mode ieu.

Ayeuna upami anjeun nyobian muka Explorer, Edge bakal dijalankeun. Sareng di jerona, upami anjeun hoyong, anjeun tiasa milih modeu kasaluyuan IE. Hasilna, Explorer bakal terus nyicingan Windows nepi ka ahirna Microsoft mutuskeun pikeun ngubur mode kasaluyuan IE.

Patch pikeun nganonaktipkeun IE henteu tiasa dianggo dina sadaya sistem

Komo mareuman Explorer henteu mutlak. Aya ton sistem operasi anu dibebaskeun tina kéngingkeun apdet anu maéhan IE. Microsoft parantos nyebarkeun daptar pengecualian ieu:

  • Windows 8.1
  • Windows 7 Extended Security Update (ESU)
  • Windows Server Semi-Annual Channel (SAC), sadaya vérsi
  • Windows 10 IoT Long Term Service Channel (LTSC), sadaya vérsi
  • Windows Server LTSC, sadaya vérsi
  • Windows 10 LTSC klien, sadaya vérsi
  • Windows 10 Édisi Pamaréntah Cina

Dina basa sejen, pamaké sistem operasi ieu malah teu narima parobahan disebutkeun di luhur. Aranjeunna masih tiasa ngajalankeun Internet Explorer salaku browser mandiri.

Naon masalahna?

Masalahna nyaéta sapanjang sareng browser anu luntur pisan, sadaya kerentananna (tambah anu henteu acan kapendak) bakal tetep aya dina sistem. Hiji-hijina bédana nyata antara nganonaktipkeun IE “saméméh” jeung “sanggeus” éta bisa jadi bit leuwih hese mangpaatkeun browser rentan ieu dina tipe tangtu serangan.

Salaku ilustrasi anu jelas ngeunaan naon anu salah, urang tiasa nginget kerentanan CVE-2021-40444. Kapanggih dina mesin MSHTML Internet Explorer dina 2021. Naon deui, dina waktos éta kapanggih, kerentanan ieu parantos dieksploitasi dina serangan ngalawan pangguna Microsoft Office. Panyerang ngalengkepan dokumén Office sareng elemen ActiveX anu jahat, anu ngamungkinkeun palaksanaan kode jauh saatos pangguna muka file trojan.

Naha Microsoft henteu ngubur Explorer keur alus? Masalahna nyaéta panyungsi ieu mangrupikeun hiji-hijina pilihan anu tiasa dianggo pikeun seueur perusahaan anu lami teuing, salami waktos éta parantos nyebarkeun akar anu jero kana infrastrukturna. Sababaraha perusahaan ieu masih teu tiasa pisah sareng warisan jaman baheula anu poék ieu. Janten, demi kasaluyuan (sapi suci pikeun Microsoft), browser anu satengah maot parantos diseret tina OS ka OS langkung ti dasawarsa ayeuna.

Kumaha tetep ditangtayungan

Tina katingalna, urang sigana bakal ngantosan sahenteuna sababaraha taun deui sateuacan Internet Explorer tungtungna leres-leres kaluar tina kasusahna. Ku alatan éta, iwal mun hayang ngadagoan MS tungtungna maéhan IE pikeun alus, (anu kami kacida nyarankeun ngalawan), éta hadé pikeun ngatur ritual panungtungan sorangan:

  • Upami perusahaan anjeun masih nganggo téknologi anu aya hubunganana sareng Internet Explorer, cobian leupaskeun éta sareng gentos kana téknologi modéren. Serius, ieu kedah dilakukeun 10 taun ka pengker.
  • Teras, nalika anjeun henteu peryogi deui kasaluyuan IE, éta hadé pikeun nganonaktipkeun browser dina sadaya sistem operasi anu anjeun anggo. Pikeun sistem operasi anu didaptarkeun di luhur, ieu kedah dilakukeun sacara manual – halaman wéb Microsoft ngagaduhan daptar petunjuk anu tiasa dipikahartos ngeunaan cara ngalakukeun ieu. Pikeun sakabéh sistem séjén, pastikeun patch Microsoft relevan dipasang.
  • Numutkeun naséhat Microsoft, anjeun kedah teras-terasan masang apdet kaamanan anu tiasa dianggo pikeun Internet Explorer bahkan saatos anjeun nganonaktipkeun aranjeunna, upami tiasa dianggo, sabab sababaraha komponén browser tetep aya dina sistem.
  • Sareng, tangtosna, nyebarkeun panyalindungan anu dipercaya dina sadaya alat di perusahaan anjeun.


#Microsoft #ngubur #Internet #Explorer #Tapi #teu #lengkep #deui