Kalayan balanja Hideung Jumaah sareng Cyber ​​​​Senén anu sibuk, buru-buru deui. Jutaan pesen SMS palsu anu dikirim ku scammers – dirancang pikeun maok inpormasi pribadi anjeun atanapi overload telepon anjeun ku malware.

Ti ahir Nopémber nepi ka awal Januari, scammers nyolong kana libur na nyekel shoppers online unaware jeung téks pangiriman palsu. Aranjeunna pasang aksi salaku jasa pos, pausahaan pangiriman, sarta retailers, ngirim téks alerting calon korban pikeun pangiriman atawa masalah sejenna.

Carita anu diciptakeun ku seniman ieu rupa-rupa, tapi klasik kalebet:

  • Bungkusan dimaksudkeun pikeun anjeun teu bisa dikirimkeun.
  • Anjeun ngahutang pajeg atanapi biaya anu sanés sateuacan pakét anjeun tiasa dikirimkeun.
  • Pembaruan pengiriman barang, kalayan janji nawiskeun inpormasi pelacak anu langkung rinci.

Dina unggal hal, kaulinan tipu daya sarua. Scammers hoyong anjeun ngetok tautan anu aranjeunna kalebet dina téks anjeun.

Ti dinya, link ngarahkeun anjeun ka situs jahat dirancang ngarugikeun anjeun. Éta tiasa kalebet masang malware sapertos ransomware, spyware, atanapi virus. Éta ogé tiasa maok inpormasi pribadi sareng kauangan anjeun ku naroskeun anjeun ngeusian formulir. Atawa duanana.

Tapi anjeun pasti bisa ngéléhkeun scam ieu. Kombinasi terang naon anu kedah dipilarian sareng sababaraha alat anu ngabantosan tiasa ngajauhkeun anjeun tina panipuan ieu sareng nyeri sirah anu nuturkeun.

Naha aya seueur téks scam salami liburan?

Latar saeutik nunjukkeun naha peretas ngirimkeun seueur artos salami liburan – sareng éta dimimitian ku laporan yén konsumen AS nyéépkeun $ 38 milyar tina Hideung Jumaah ka Cyber ​​​​Senén.abdi. Pikirkeun cara kieu, éta $ 38 milyar barang anu ngalir ngaliwatan jasa pos sareng pangiriman.

US Postal Service (USPS) nyalira bakal nganteurkeun sakitar 800 juta bungkusan antara Thanksgiving sareng Taun Anyar.ii. Gemblengna, USPS bakal ngolah 15 milyaran sempalan surat. Sareng aya jutaan deui anu dikirim ku jasa pangiriman UPS, FedEx, sareng Amazon.

Ieu nawiskeun loba kasempetan pikeun fraudsters. Kalayan seueur bungkusan anu ngalih, aranjeunna ngandelkeun jalma-jalma anu ngaréspon kana téks pangiriman palsu na. Scammers nyieun loba duit lamun sanajan perséntase leutik jalma ngetok dina link dina téks.

Banjir tina téks palsu parantos ngartos jalma-jalma waspada. Panaliti panganyarna kami nunjukkeun yén 36% Amerika nyebutkeun aranjeunna korban scams balanja online salila usum liburan. Éta langkung ti hiji dina tilu urang, janten sigana anjeun terang saha waé anu ditipu. Tina jalma anu ditipu nalika liburan online, ampir satengah nyarios yén panipuan hargana $ 100 atanapi langkung. Ngareureuwas, hiji dina opat korban nyarios yén hargana $ 1,000 atanapi langkung.

Dua panipuan online anu paling luhur anu dilaporkeun ku jalma nyaéta:

  1. Pesen téks ngeunaan pameseran anu henteu dilakukeun (57%).
  2. Pangiriman lasut palsu atanapi masalah palsu sareng bewara pangiriman (56%).

Masalah anu langkung pajeulit taun ieu – AI. Kami parantos nyarios seueur ngeunaan éta dina blog urang taun ieu, sareng kalayan alesan anu saé. Penipu ayeuna gaduh alat berbasis AI anu ngabantosan aranjeunna ngaktifkeun email palsu, situs jahat, sareng pesen téks ngan ukur sababaraha klik. Kanyataanna, situs phishing anyar dijieun unggal taun11 detikjeung Amerika narima rata12 pesen palsu atanapi curang unggal dintenabdi, abdi, abdi.

Hasilna, 31% jalma anu urang survey nyarios yén éta beuki hésé ngabédakeun antara pesen asli sareng palsu. Sareng éta kalebet béwara pangiriman via téks.

Kalayan saurna, hayu urang bahas naon anu anjeun tiasa awas.

Naon rupa téks pangiriman palsu?

Salaku kalayan sagala téks palsu, scammers ngalakukeun pangalusna maranéhna pikeun némbongan sah. Sadayana ngaharepkeun yén korban bakal ngamangpaatkeun tautan jahat. Ieu kumaha aranjeunna nyobian nyamur diri:

Aranjeunna meta salaku organisasi badag tur sah.

Di AS, “opat badag” organisasi anu penipu resep ditiru nyaéta US Postal Service (USPS), FedEx, UPS, jeung Amazon. Ku cara ieu, aranjeunna tiasa tuang jaring anu lumayan lega sabab tanggung jawab pikeun seueur pangiriman waktos taun ieu. Tangtosna, penipu moal ngawatesan diri pikeun nyamar organisasi sapertos kitu. Ampir sagala pausahaan bisa ngalakukeun eta.

Maranehna ngalakukeun pangalusna maranéhanana nyieun Tumbu maranéhanana kasampak sah teuing.

Pausahaan biasana gaduh set standar alamat wéb sareng nomer telepon anu aranjeunna anggo pikeun ngahubungi palanggan. Salaku conto, Amazon nyatakeun yén alamat Amazon anu sah gaduh titik sateuacan “amazon.com” sapertos https://pay.amazon.com pikeun Amazon Pay. Fraudsters nyoba spoof alamat ieu, mindeng jeung alamat nu kasampak kawas nu nyata, tapi henteu. Éta tiasa nganggo “fed-exdeliverynotices.com” tibatan fedex.com anu sah. Dina kasus séjén, penipu tiasa nganggo alamat dot-com lengkep anu teu aya hubunganana, sapertos dina bewara pengiriman barang USPS palsu di handap:

Perhatikeun kumaha scammer nu ngawengku “USPS” sanggeus alamat dot-com, sagala ruse sangkan link kasampak leuwih sah ku ngagunakeun ngaran USPS, hiji parusahaan pengiriman barang sah.

Maranehna ngagunakeun urgency pikeun meunangkeun Anjeun meta.

Scammers ngandelkeun setrés, jeung émosi luhur pikeun mamingan korban maranéhanana. Sareng salami usum pasihan kado, panginget ngeunaan pangiriman pakét tiasa ngabantosan. Scammer (palsu) nyatakeun yén anjeun moal kéngingkeun pakét anjeun tanpa ngetok tautan éta sareng nyandak léngkah salajengna.

Aranjeunna ngalebetkeun typos sareng kasalahan gramatikal kana téks na. Sakapeung.

Dina sababaraha waktos, bandéra beureum sapertos kieu nyarioskeun yén anjeun nuju kaayaan panipuan. Ieu masih kasus, tapi AI geus robah éta. Penipu ayeuna nganggo alat AI umum pikeun ngolah téksna, ngajantenkeun typos sareng kasalahan gramatikal kirang kamungkinan. Nanging, milarian jinis tulisan naon waé anu katingali atanapi dibaca rada “pareum”. Percanten ka naluri anjeun. Éta tanda peringatan.

Kumaha carana ngahindarkeun, komo nyegah, téks fraudulent?

Anjeun gaduh sababaraha cara pikeun ngahindarkeun nyeri sirah sareng bahaya anu disababkeun ku téks ieu.

  1. Tong ngetok tautan dina pesen téks: Upami anjeun nuturkeun salah sahiji naséhat, éta ieu. Pausahaan nganggo alamat standar sareng nomer telepon pikeun ngahubungi palanggan. Tuturkeun up on ramatloka maranéhanana pikeun manggihan naon éta. Anu USPS, UPS, FedExJeung Amazon masing-masing gaduh halaman khusus pikeun ngabagi inpormasi éta.
  2. Ngonfirmasi langsung: Upami anjeun gaduh masalah, hubungi perusahaan anu anjeun pikir tiasa ngirimkeunana. Ketik sacara manual dina halaman wébna sareng naroskeun di dinya. Sakali deui, ulah ngetok tautan naon waé.
  3. Anggo perusahaan pengiriman barang atanapi aplikasi pangecér: USPS, UPS, FedEx, sareng Amazon sadayana gaduh aplikasi anu sah sayogi di Apple App Store sareng Google Play. Anjeun ogé tiasa ngandelkeun éta pikeun ngalacak bungkusan sareng pariksa inpormasi ngeunaan kiriman anjeun.
  4. Ngabersihan data pribadi anjeun: Scammers pasti ngagaduhan nomer anjeun ti mana waé, sanés? Seringna, éta mangrupikeun calo data onlineperusahaan anu nyimpen rébuan rékaman pribadi pikeun jutaan jalma. Sareng aranjeunna bakal ngajual rékaman éta ka saha waé. Kaasup penipu. Produk sapertos urang Ngabersihan Data Pribadi tiasa ngabantosan anjeun ngahapus inpormasi anjeun tina sababaraha situs anu paling bahaya.
  5. Kéngingkeun panyalindungan panipuan: Nganggo kakuatan AI, Perlindungan Scam McAfee anyar kami tiasa ngingetkeun anjeun nalika téks panipuan muncul dina telepon anjeun. Sareng salaku garis pertahanan kadua, éta tiasa meungpeuk situs anu picilakaeun upami anjeun ngahaja nuturkeun tautan curang dina téks, email, média sosial, sareng seueur deui. Anjeun bakal mendakanana dina produk McAfee+ kami – babarengan nepi ka $2 juta sinyalna maling identitas jeung rojongan restorasi lamun musibah menimpa anjeun.

Ngabantosan ngabendung pasang – laporkeun panipuan nalika anjeun ningali éta.

Pertimbangkeun janten bagian tina solusi. Seueur perusahaan gaduh alamat email khusus sareng halaman wéb pikeun panyalindungan panipuan. Ieu ngabantuan aranjeunna ngaidentipikasi panipuan sareng kabiasaan sareng tren na. Sabalikna, aranjeunna tiasa ngingetkeun pangkalan palangganna pikeun panipuan ayeuna sareng ngabantosan aranjeunna ngalacak para penipu.

Salajengna, di AS, anjeun ogé tiasa ngalaporkeun téks palsu ka Komisi Perdagangan Federal (FTC) di https://www.ReportFraud.ftc.gov. Kitu ogé, aranjeunna nganggo sareng ngabagi laporan sareng mitra penegak hukum pikeun ngabantosan panyidikan.

Balanja sareng kirimkeun aman dina waktos taun ieu.

Ku cara narik napas jero sareng nengetan kana pesen pangiriman anu katingalina pikahariwangeun, anjeun tiasa nyingkahan panipuan sareng peretas dina waktos taun ieu. Nganggo situs wéb sareng aplikasi resmi pikeun ngalacak bungkusan anjeun bakal ngaraosan yén kiriman anjeun OK. Atawa ngabejaan Anjeun yen aya bener masalah sareng pakét a.

Anjeun ogé gaduh parangkat lunak panyalindungan online anu komprehensif sapertos milik kami di juru anjeun. Eta ngajaga leuwih ti alat Anjeun. Éta ogé ngajagi privasi sareng identitas anjeun – tina panipuan téks sapertos kieu sareng sajumlah panipuan sareng serangan anu sanés. Pondokna, éta tiasa ngabantosan anjeun ngabédakeun mana anu nyata sareng anu palsu.

Nepangkeun McAfee+

Maling identitas sareng panyalindungan privasi pikeun kahirupan digital anjeun


#Naha #Teks #Pangiriman #Nyata #atanapi #Palsu #Kumaha #Balanja #sareng #Kirim #Aman #Usum #Ieu