Kalawan unggal versi anyar tina sistem operasi Android, fitur anyar ditambahkeun pikeun ngajaga pamaké tina malware. Salaku conto, Android 13 diwanohkeun Setélan kawates. Dina tulisan ieu, urang bakal ngabahas naon fitur ieu kalebet, naon anu dirarancang pikeun ngajagaan, sareng kumaha efektifna ngalaksanakeun tugasna (spoiler: henteu saé pisan).

Naon Setélan Diwatesan?

Kumaha Setélan kawates beroperasi? Bayangkeun yén anjeun masang aplikasi tina sumber pihak katilu – nyaéta, unduh file APK ti mana waé sareng ngamimitian pamasanganana. Sebutkeun aplikasi ieu ngabutuhkeun aksés kana sababaraha fungsi anu dianggap Google bahaya pisan (sareng alesan anu saé – tapi langkung seueur ngeunaan éta engké). Dina hal ieu, aplikasi bakal naroskeun anjeun pikeun ngaktipkeun pungsi anu diperyogikeun dina setélan sistem operasi anjeun.

Nanging, dina Android 13 sareng 14, ieu henteu tiasa dilakukeun pikeun aplikasi anu dipasang ku pangguna tina file APK. Upami anjeun lebet kana setélan smartphone anjeun sareng nyobian masihan idin jahat ka aplikasi sapertos kitu, jandela anu judulna Setélan kawates bakal muncul. Bakal nyebutkeun “Pikeun kaamanan anjeun, setelan ieu ayeuna teu sadia”.

Setélan kawates jandela pop-up

Nalika aplikasi anu dipasang ti sumber pihak katilu menta idin jahat, jandela muncul kalayan judul Setélan Watesan.

Janten, idin naon anu dianggap Google bahaya pisan sahingga aksés ka aranjeunna diblokir pikeun aplikasi anu henteu diunduh tina toko? Hanjakalna, Google henteu buru-buru ngabagi inpormasi ieu. Ku sabab kitu urang kedah milarian tina publikasi bebas pikeun pamekar Android. Ayeuna, aya dua watesan anu dipikanyaho:

Éta kamungkinan yén daptar ieu bakal robih dina versi Android anu bakal datang. Tapi pikeun ayeuna sigana ieu sadayana idin anu Google parantos mutuskeun pikeun ngawatesan aplikasi anu diunduh tina sumber anu teu dipikanyaho. Ayeuna hayu urang bahas naha ieu perlu.

Naha Google nganggap Aksesibilitas bahaya

Kami parantos ngabahas ieu sateuacanna Aksesibilitas dina tulisan panganyarna anu judulna Top-3 Fitur Android Paling Bahaya. Pondokna, Aksesibilitas nyaéta sakumpulan fitur Android anu dirancang pikeun ngabantosan jalma anu cacad visual parah.

Gagasan awal éta Aksesibilitas bakal ngidinan aplikasi pikeun meta salaku mediator antara panganteur visual sistem operasi sarta individu anu teu bisa make panganteur ieu tapi bisa ngaluarkeun paréntah sarta nampa informasi ngaliwatan cara alternatif – biasana via sora. Ku kituna, Aksesibilitas fungsi minangka anjing pituduh dina spasi virtual.

Hiji aplikasi anu ngagunakeun Aksesibilitas tiasa ningali sadaya anu kajantenan dina layar alat Android, sareng ngalaksanakeun tindakan naon waé atas nama pangguna — mencét tombol, ngasupkeun data, ngarobih setélan, sareng seueur deui.

Ieu sababna panyipta aplikasi Android anu jahat resep pisan Aksesibilitas. Fungsi set ieu ngamungkinkeun aranjeunna ngalakukeun seueur cilaka: nénjo korespondensi, ngintip kecap akses, maok inpormasi kauangan, nyegat kode konfirmasi transaksi sakali, sareng sajabana. Leuwih ti éta, Aksesibilitas ogé ngamungkinkeun malware pikeun ngalakukeun tindakan pamaké dina aplikasi séjén. Salaku conto, éta tiasa ngadamel transfer dina aplikasi perbankan sareng mastikeun transaksi nganggo kode hiji waktos tina pesen téks.

Ieu naha Google nganggap idin pikeun ngakses Aksesibilitas pisan bahaya – sarta rightly kitu. Pikeun aplikasi anu sayogi dina Google Play, panggunaanana kedah diawaskeun sacara saksama ku moderator. Sedengkeun pikeun program anu diunduh tina sumber anu teu dipikanyaho, pamekar Android parantos nyobian nganonaktipkeun aksés lengkep kana set fungsi ieu.

Naha Google ngawatesan aksés ka béwara

Kami parantos nutupan éta AksesibilitasJanten ayeuna hayu urang bahas naon anu salah sareng aplikasi anu ngaksés béwara (dina Android, fungsi ieu disebut Pangdéngé Bewara). Bahaya aya dina kanyataan yén béwara tiasa ngandung seueur inpormasi pribadi ngeunaan pangguna.

Contona, kalayan aksés ka sadaya bewara, aplikasi jahat bisa maca ampir sakabéh korespondensi asup pamaké. Khususna, éta tiasa nyegat pesen anu ngandung kode sakali pikeun ngonfirmasi transaksi bank, asup kana sababaraha jasa (sapertos utusan), ngarobih kecap konci, sareng sajabana.

Di dieu dua ancaman serius muncul. Kahiji, hiji aplikasi kalawan aksés ka Pangdéngé Bewara boga cara basajan tur merenah pikeun ngawas pamaké – utamana mangpaat pikeun spyware.

Kadua, aplikasi jahat tiasa nganggo inpormasi anu dicandak tina bewara pikeun ngabajak akun pangguna. Sareng sadaya ieu tanpa trik tambahan, gimmicks téknis anu rumit, atanapi kerentanan anu mahal – ngan ukur ngamangpaatkeun kamampuan Android anu diwangun.

Henteu anéh yén Google nganggap aksés béwara henteu langkung bahaya tibatan aksés Aksesibilitassareng nyobian ngawatesan éta kana program anu diunduh ti luar toko aplikasi.

Kumaha malware Android ngalangkungan Setélan Diwatesan

Dina Android 13 sareng 14, mékanisme pikeun ngajagi tina pamakean fungsi jahat ku aplikasi jahat anu diunduh tina sumber anu teu dikenal beroperasi sapertos kieu. Toko aplikasi biasana nganggo naon anu disebut metode pamasangan dumasar sési. Aplikasi anu dipasang nganggo metode ieu dianggap aman ku sistem, teu aya larangan anu diterapkeun ka aranjeunna, sareng pangguna tiasa masihan aksés ka aplikasi ieu. Aksesibilitas Jeung Pangdéngé Bewara.

Nanging, upami aplikasi dipasang tanpa nganggo metode dumasar sési – anu paling dipikaresep nalika pangguna ngaunduh APK sacara manual – éta dianggap teu aman, sareng Setélan kawates fungsina diaktipkeun pikeun eta.

Janten mékanisme bypass: bahkan aplikasi jahat anu diunduh tina sumber anu teu dipercaya teu tiasa ngaksés éta Aksesibilitas atanapi béwara, éta tiasa nganggo metode dumasar sési pikeun masang aplikasi jahat anu sanés! Ieu bakal dianggap aman, sareng larangan aksés moal diaktipkeun.

Kami henteu nyarioskeun téori di dieu – ieu mangrupikeun masalah anu nyata: pamekar malware parantos diajar pikeun ngatasi éta Setélan kawates mékanisme dina versi panganyarna tina kreasi maranéhanana. Ku alatan éta, larangan dina Android 13 sareng 14 ngan ukur bakal merangan malware lami – henteu ngajagi tina malware énggal.

Kumaha nganonaktipkeun Setélan Watesan nalika masang aplikasi tina sumber pihak katilu

Sanaos henteu aman, kadang pangguna kedah masihan aksés Aksesibilitas atawa Pangdéngé Bewara ka aplikasi nu diundeur ti luar toko. Kami nyarankeun yén anjeun ati-ati pisan dina hal ieu, sareng nyarankeun pisan pikeun nyeken aplikasi nganggo antipirus anu dipercaya sateuacan dipasang.

Pikeun nganonaktipkeun larangan:

  • Pindah ka setélan smartphone Anjeun
  • Pindah ka Aplikasi bagian
  • Pilih aplikasi anu anjeun hoyong cabut larangan aksés
  • Di pojok katuhu luhur, ketok ikon tilu titik
  • Milih Ngidinan setelan kawates

Aya anjeunna! Ayeuna, pilihan ménu anu ngamungkinkeun anjeun masihan aplikasi idin anu diperyogikeun bakal aktip.

Kumaha ngajaga smartphone Android Anjeun

Kusabab anjeun teu bisa ngandelkeun eta Setélan kawatesAnjeun kedah nganggo metode anu sanés pikeun ngajagaan diri anjeun tina malware anu nyiksa aksés Aksesibilitas atanapi bewara:

  • Waspada kana aplikasi naon waé anu nyuhunkeun aksés kana fitur ieu – kami parantos bahas di luhur naha ieu bahaya pisan
  • Coba pasang aplikasina ti toko resmi. Kadang malware masih tiasa dipendakan di aranjeunna, tapi résikona langkung handap tibatan kamungkinan nyandak trojan tina situs anu teu jelas dina internét.
  • Upami anjeun leres-leres kedah masang aplikasi tina sumber anu teu dipercaya, émut pikeun nganonaktipkeun pilihan ieu langsung saatos dipasang
  • Nyeken sadaya aplikasi anu anjeun pasang sareng antipirus mobile anu dipercaya.
  • Upami anjeun nganggo vérsi gratis tina alat panyalindungan kami, émut pikeun ngalakukeunana sacara manual sateuacan ngaluncurkeun unggal aplikasi énggal. Dina vérsi Kaspersky Security & VPN anu mayar, scan ieu jalan otomatis.


#Setélan #kawates #dina #Android #sareng