Salah sahiji konsép anu paling penting dina kaamanan inpormasi nyaéta prinsip hak istimewa pangsaeutikna. Dina postingan ieu, urang bakal ngabahas naon prinsip ieu, kumaha jalanna, mangpaat nerapkeun prinsip ieu pikeun bisnis, sareng kumaha nerapkeun prinsip hak istimewa sahenteuna dina prakna.

Kumaha prinsip hak husus sahenteuna jalan

Prinsip hak istimewa sahenteuna (PoLP) ogé katelah prinsip hak istimewa sahenteuna (PoMP) atanapi, kurang umum, prinsip hak istimewa sahenteuna (PoLA).

Gagasan utama nyaéta yén aksés kana sumber daya dina sistem kedah diatur ku cara masing-masing éntitas dina sistem ngan ukur gaduh aksés kana sumber daya anu éntitas kedah dianggo, sareng henteu deui.

Dina prakna, ieu tiasa ngalibetkeun sistem anu béda sareng éntitas anu béda dina hiji sistem. Barina ogé, dina hal nerapkeun prinsip hak husus pangsaeutikna pikeun kaamanan perusahaan, éta tiasa diulang deui kieu: Masing-masing pangguna infrastruktur inpormasi organisasi ngan kedah gaduh hak ngakses data anu diperyogikeun pikeun ngalaksanakeun tugas padamelan na.

Upami, pikeun ngalaksanakeun tugas khusus, pangguna peryogi aksés kana inpormasi anu ayeuna henteu gaduh, idinna tiasa dironjatkeun. Élévasi ieu tiasa permanén – upami diperyogikeun ku peran pangguna, atanapi samentawis – upami diperyogikeun pikeun proyék atanapi tugas khusus (dina kasus anu terakhir, ieu disebut “bracketing hak istimewa”).

Sabalikna, nalika pangguna henteu peryogi deui aksés kana inpormasi anu tangtu pikeun sababaraha alesan, idinna kedah diturunkeun dumasar kana prinsip hak istimewa anu paling saeutik.

Khususna, prinsip ieu nunjukkeun yén pangguna biasa henteu kedah dipasihan hak administrator atanapi superuser. Henteu ngan ukur hak istimewa ieu henteu dipikabutuh pikeun tugas karyawan rata-rata, aranjeunna ogé ningkatkeun résiko sacara signifikan.

Naha prinsip hak husus sahenteuna diperlukeun?

Prinsip hak husus pangsaeutikna mantuan ngaronjatkeun manajemén aksés, sarta umum tightens kaamanan infrastruktur informasi hiji parusahaan. Di handap ieu aya sababaraha tujuan kaamanan penting anu tiasa dihontal ku ngalaksanakeun prinsip hak husus pangsaeutikna.

  1. Mitigasi résiko. Ku ngawatesan pamaké kana aksés minimum anu diperlukeun pikeun ngalaksanakeun tugasna, kamungkinan panyalahgunaan hak husus anu dihaja atanapi teu dihaja tiasa dikirangan sacara signifikan. Ieu, kahareupna ngabantosan ngirangan résiko penetrasi perimeter anu suksés sareng aksés anu henteu sah kana sumber daya perusahaan.
  2. Perlindungan data. Ngawatesan aksés mantuan ngajaga data rahasia. Pamaké ngan ukur gaduh aksés kana data anu dipikabutuh pikeun padamelanna, ngirangan kamungkinan aranjeunna nampi aksés kana inpormasi sénsitip atanapi, parah, nyababkeun bocor atanapi maling.
  3. Ngaminimalkeun permukaan serangan. Ngawatesan hak husus pamaké ngajadikeun eta leuwih hésé pikeun panyerang mangpaatkeun kerentanan sarta ngagunakeun malware sarta alat hacking nu ngandelkeun hak husus pamaké, kukituna ngurangan beungeut serangan.
  4. Lokalize insiden kaamanan. Upami jaringan organisasi dilanggar, prinsip hak istimewa sahenteuna ngabantosan ngawatesan ruang lingkup kajadian sareng akibatna. Kusabab unggal akun compromised boga hak husus minimal, potensi karuksakan diréduksi, sarta gerakan gurat dina sistem compromised atawa jaringan ieu hindered.
  5. Identipikasi pamaké jawab hiji kajadian. Ngaminimalkeun hak istimewa sacara signifikan ngahususkeun bunderan pangguna anu tiasa nanggung jawab kana kajadian. Ieu ngagancangkeun idéntifikasi pihak anu tanggung jawab nalika nalungtik insiden kaamanan atanapi tindakan anu henteu sah.
  6. Patuh kana standar sareng peraturan. Seueur sarat sareng standar pangaturan ngantebkeun kabutuhan kontrol aksés – khususna prinsip hak istimewa anu paling saeutik. Patuh kana standar industri sareng prakték pangsaéna ngabantosan organisasi ngahindarkeun akibat sareng sanksi anu teu pikaresepeun.
  7. Ningkatkeun efisiensi operasional. Nerapkeun prinsip hak husus pangsaeutikna ngurangan resiko kana infrastruktur informasi hiji organisasi. Ieu kalebet ngirangan downtime anu aya hubunganana sareng insiden kaamanan, ku kituna ningkatkeun efisiensi operasional perusahaan.

Kumaha nerapkeun prinsip hak istimewa sahenteuna dina organisasi anjeun

Larapkeun prinsip hak husus pangsaeutikna dina infrastruktur inpormasi organisasi tiasa dirobih kana sababaraha léngkah sareng tugas dasar:

  • Candak inventaris sumberdaya, sareng audit hak aksés anu ayeuna dipiboga ku pangguna.
  • Klasifikasi sumberdaya sareng jieun model manajemén aksés dumasar kana peran – masing-masing gaduh hak khusus.
  • Salaku titik awal, pasihan kalungguhan pangguna kalayan hak istimewa minimal, sareng angkat hak istimewana ngan upami diperyogikeun pikeun tugasna.
  • Ngalaksanakeun audit rutin sareng idin marios – nurunkeun hak istimewa pikeun pangguna anu henteu peryogi deui aksés kana sumber daya anu tangtu pikeun tugasna.
  • Larapkeun prinsip pooling hak husus: lamun pamaké butuh aksés ka angka nu gede ngarupakeun sumberdaya pikeun tugas, coba elevate hak husus maranéhanana samentara – teu permanén.

Sarta ulah poho ngeunaan ukuran pelindung lianna

Tangtosna, ngalaksanakeun prinsip hak istimewa sahenteuna henteu cekap pikeun ngamankeun infrastruktur inpormasi perusahaan. lampah séjén ogé diperlukeun:


#Naon #prinsip #hak #husus #pangsaeutikna